Bilder

Her finner du bilder og utdrag fra boka. 

Sommeren 2011 - Før det begynte

Reidar_høsten_2011.jpg

Ferietur til Kypros sommeren/høsten 2011

Kypros3 copy.jpg
Kypros1 copy.jpg

Med all inclusive på hotellet fant til og med den lille prinsessa noe hun likte på matbordet. Gelé og pommes frites-kuler til middag fikk gå. Det var jo ferie!

Oppveksten på Grünerløkka, Romsdalsgata 5

romsdalsgata1 copy.jpg
romsdalsgata2 copy.jpg
romsdalsgata3 copy.jpg

Jeg startet livet med å hyle tre måneder i strekk på grunn av kolikk. Mamma og pappa sov på skift med begge hendene over ørene. Min første fyllekule kom før jeg fylte halvannet år. Selv om jeg var så tjukk at jeg enda ikke kunne gå, hadde jeg under et bryllup klart å stavre meg opp til et bord og tømt i meg et glass med konjakk.

Flytting til Vestli i 1974

Vestli.jpg

Vi ble tidlig blodsbrødre, Glenn og jeg, ved hjelp av en sløv speiderkniv. Vi startet også en hemmelig detektivklubb. Eller Dekdektivklubb, som vi skrev på det hemmelige skiltet som vi la i en hemmelig boks og gravde ned på et hemmelig sted.

Kul på kinnet, dagen før første cellegiftkur

Kulpåkinnet.jpg
Kulpåkinnet2.jpg

Jeg følte at kulen på kinnet begynte å bli

den reneste selvmordsbomben.

Liverpool FC. Vinnere av Europacupen i 1977

Europacupfinale-1977-Liverpool-Gladbach-

Jeg fikk mitt første Liverpool-skjerf av pappa til sjuårsdagen min, og siden har jeg aldri vært utro mot de røde fra grevskapet Merseyside. Du kan bytte skjorte, bil, venner og damer så ofte du vil, men du kan aldri bytte ut favorittfotballaget! Noe større svik er ikke mulig. Det er merkelig at Moses ikke hadde med dette på steintavlene sine.

Tysklandstur 1976

Tysklandtur copy.jpg

Jeg kunne omtrent ikke et kløyva ord tysk, så jeg gikk stort sett bare rundt og smilte og sa «danke schön» hele tiden.

Hurum

Hurum1 copy.jpg
hurum2 copy.jpg

Cirka sju mil fra byen, inneklemt mellom Klokkarstua og Drammensfjorden, ligger Verket. Her vokste mamma opp, og her bodde bestemor og bestefar i et stort, hvitt murhus. En svær mur med fargede glassteiner i alle regnbuens farger strakk seg rundt hele tomta ned mot veien.

Bestefar

bestefar1 copy.jpg
bestefar2 copy.jpg

Bestefar jobbet i sandtaket og var fisker på fritiden. Han solgte agnsild og laks, og folk kom langveisfra for å kjøpe. Han var selveste definisjonen på en kjernekar og mitt absolutt største forbilde.

Parykk eller ikke parykk

Parykk copy.jpg

Jeg hadde sendt melding til mine nærmeste og bedt om innspill. Alternativene var blond hockeysveis, langt og rødt krøllhår, kort og vannkjemmet frisyre eller simpelthen helt skallet. Ikke uventet gikk krøllete, langt og rødt av med seieren, med hele 10 av 10 stemmer. Jeg fikk som fortjent!

Skolebilde

klassebilde.jpg

På skolebildet i fjerdeklasse hadde jeg for eksempel stått på tærne oppå ei bok, og raget dermed et kvart hode over alle de andre på samme rad. Jeg var en av de laveste gutta i klassen, men et bilde lyver aldri! Operasjon ett hode høyere ble dermed fullført med glans. 

Hjem, kjære hjem

hjem_Moment copy.jpg

Tonight tonight
I'm on my way
I'm on my way
Home sweet home

Hirtshals

hirtshals1 copy.jpg
hirtshals2 copy.jpg
hirtshals3 copy.jpg

Fergeturen gikk fra Oslo til Hirtshals med Stena Line, og vi hadde bare så vidt kjørt av båten før pappa høylytt proklamerte: – Vi er fremme! Fem hundre meter fra kaia lå nemlig Hirtshals camping – og starten på flere år med ferie på nøyaktig samme gressflekk.

Før den store operasjonen

Føroperasjonen.jpg

Jeg sov godt og gruet meg ikke til operasjonen. Sykepleieren spurte om jeg ville ha noe som gjorde meg likegyldig før jeg skulle opp til operasjonssalen, men jeg skjønte ikke helt spørsmålet. Jeg ville da ikke være likegyldig! Jeg ville få med meg hver eneste detalj og skulle ikke gå glipp av noe.

Etter den store operasjonen

Etteroperasjonen1.jpg
Etteroperasjonen2.jpg

Operasjonen gikk fint, jeg lever! Jeg vet ikke om det var morfinen eller gledesrusen som tok overhånd, men jeg sendte også et selvportrett til Cathrine. Ble jeg ikke fin? Når kommer du? Det var nesten rart at hun svarte. Bildet kunne fått selveste Fanden til å slippe høygaffelen og rømme med halen mellom beina.

Julaften 2011

Julemiddagen2011_edited.jpg

Det ble ganske enkelt den beste dagen på veldig lenge!

Skirenn i dalen

Vestliski copy.jpg

Mamma hadde smurt skiene mine kvelden i forveien. Jeg aner ikke hva slags farge hun hadde brukt, for jeg var jo fargeblind, men det skulle uansett ikke stå på skiene.

Familien

familien copy.jpg

Det er mye lettere å reparere et skadet ansikt enn en ødelagt familie. Jeg var glad jeg befant meg på den rette siden av den linja.

Rar pappa

Rarpappa copy.jpg

Hver eneste kveld når jeg orket, holdt jeg dukketeater for Kaia rett før sengetid. Senga var full av bamser i alle størrelser og fasonger: musa Bob-Arne, høna Kaklefaen, Tiger’n, Grønnemannen, apen Nils og alle de andre. Jammen meg hadde Kaia en rar pappa!

Rardatter copy.jpg

Flaks at datteren er like rar som pappaen :-)

Mamma

mamma1 copy.jpg
mamma2 copy.jpg

Vi snakket tross alt om en som hadde klatret til topps i den høyeste strømmasta på Hurum som jentunge, mens de eldre gutta bare så vidt turte å se på. Jeg hadde alltid tenkt på mamma som den sterkeste i familien. Hun var uknuselig!

Ski VM Oslo 1982

Brå.jfif

«Hvor var du da Brå brakk staven?» Jeg sto 50 meter unna og så ikke en dritt!

Konfirmasjon

konfirmasjon copy_edited.jpg

Jeg sto altså klar til å bli konfirmert, til tross for manglende tro, med blå cordfløyelsdress, grønt skinnslips og potteklipp.

Sun Cup i Karlstad

Karlstadcup.jpg

Det tok ikke lang tid før alle visste hvem vi var. Ingen av oss hadde like treningsdrakter, halvparten av gutta spiste softis og hamburgere til frokost, og vi varmet opp til kampene med ghettoblasteren på full guffe. Volumknappen var ødelagt. Det beste fra Ti i skuddet på BASF Chromdioxid Super II-kassett.

Barcelona 2014

Barcelona_–_Kopi.jpg

Påsketur, sommerferie i Barcelona … Året bare fløy forbi, og det var helt greit. Det var fortsatt viktig for meg at tiden gikk fortest mulig.

Galdhøpiggen 2015

Galdhøpiggen2.jpg

. Da vi kjørte hjem igjen, dro vi innom Lom, overnattet på Juvasshytta ved Galdhøpiggen og ble med på en guidet tur tidlig dagen etter.

Portugal 2016

portugal2 copy.jpg

Heia Portugal!

Gaustatoppen

gaustatoppen1.jpg
gaustatoppentur2.JPG
Gaustatoppentur3.jpg

Topptur 1 - Tåke                                                                Topptur 2 - Tåke                                               Topptur 3 - Jippi!

Bergen

12. februar satt jeg på flyet til Bergen. Første runde med hyperbar behandling skulle settes i gang. I fire uker skulle jeg daglig tilbringe tid i et trykkammer, som om jeg var en fersk dykker som begynte med tørrtrening. Jeg skulle derimot ikke finne perler, men få tilført oksygen til vevet gjennom overtrykk, slik at den kommende innsettingen av stifter til nye tannimplantater skulle lykkes.

Behandlingen tok nesten to timer hver dag, så jeg måtte finne på noe annet i mellomtiden. Jeg hadde sett litt på 7-fjellsturen og tenkte at det kunne være overkommelig å komme seg opp sju topper rundt Bergen. Dessuten hadde jeg oppdaget at bryggeriet 7 Fjell hadde øl med navn fra toppene, så det var en perfekt unnskyldning for å ta med seg et par øl på tur, slik at det ble bilder og en røverhistorie på Facebook ut av det.

Tekstene under er hentet fra mine Facebook oppdateringer. Jeg fikk med meg litt flere turer enn bare de som regnes til den offisielle 7-fjells turen. Dette er forøvrig ikke reklame for bryggeriet 7fjell, jeg er bare genuint interessert i øl. Det må også presiseres at ingen annen væske enn vann m/juice ble intatt på turene, ølen fikk vente til en senere anledning :-)

Bergenlyderhorn.jpg

7 Fjell Lyderhorn Saison Noir er en saison litt utenom det vanlige. Toner av sjokolade, kaffe, ristede nøtter og toffee backes opp av krydderpreget fra gjæren. Det hele avsluttes av en lett varme fra szechuanpepper og en frisk snert av lime. Nytes best i stiv kuling på toppen av Lyderhorn. 

Bergendamsgårdsfjellet – Kopi.jpg
eiffel.jpg

7 Fjell Eiffeltårnet Rye Stout. Sjokolade, mørk karamell, marmelade, herbale toner fra humle. Nytes best fra toppen av Damsgårdsfjellet i lettskyet vær med kuling i kastene.

Skandale nummer en er et faktum, Damsgårdsfjellet har ikke noe eget øl. Men om man enten er skikkelig langsynt, eller bruker veldig sterke briller, kan det originale Eiffeltårnet sees fra Damsgårdsfjellet. Det mange ikke vet er at Gustave Eiffel tilbrakte sommerferiene sine i Laksevåg hos sin grandtante Ågot Gyldenpris da han var yngre. Sommeren 1848 forelsket han seg i den lokale jenta Linn Cecilie som han møtte på en av sine mange fjellturer. For å imponere henne bygde han et høyt tårn på fjellet over på den andre siden av byen, slik at de kunne se dette fra Damsgårdsfjellet. Linn Cecilie derimot ble aldri særlig imponert ettersom det bare var knappe 100 meter høyt. Gustave kom aldri tilbake til Bergen igjen etter den sommeren. Noen år senere bygde han det samme tårnet i Paris og denne gangen bygde han det 3 ganger så høyt. Dette kalles idag også for Eiffeltårnet og er kjent over hele verden. Men originalen står altså i Bergen.

Bergenløvstakken2.jpg

7 Fjell Løvstakken Witbier. Medium orangebrun, disig. Krydret duft med innslag av nellik og koriander i tillegg til litt appelsin og grønne bananer. Nytes best i nærheten av Løvstakken etter at du har gått deg vill i et par timer i gjørme, sprutregn og tett tåke. 

Bergenfløien – Kopi.jpg

7 Fjell Fløien IPA er en India Pale Ale av amerikansk type. Det er et kraftig aromatisk øl med en rik humleduft av sitrus, tropiske frukter og gran, balansert av et markert maltpreg. Nytes best i ruskevær på Fløien.

Bergensandviksfjellet_–_Kopi.jpg

7 Fjell Kniksen India Red Ale er en fint sammensatt øl med mørkt malt, sitrus og urter, og med en nydelig dyp rødbrun farve. Nytes best på toppen av Sandviksfjellet i pent vær.

Ettersom fjellet skandaløst nok ikke har en egen øl ble Kniksen det nærmeste jeg fant.

14 oktober 1962 satte Roald Jensen inn 4-1 mot RBK på Brann Stadion i bare sokkelesten. Brann vant Hovedserien 1961-62 samtidig som RBK velfortjent rykket ned. Dagen etter tok Roald med seg matchballen og fruen Eva Sofie på piknik opp til Sandviksfjellet. Han trikset hele veien opp Stoltzekleiven til stor beundring fra fremmøtte fans. Fetteren Ulrik Rokne fra Eidsvåg hadde skulket skolen og var en av de mange som stod langs løypa og jublet. Og Ulrik hadde like stor stemme som kropp så stemmen hans bar over alle de andre. "Han é god til å trikse" skrek Ulrik. Men med tette bihuler og rennende nese ble det til "Han é god til å knikse" istedenfor. Derav kallenavnet kniksen. Roald "Kniksen" Jensen.

Bergenløvstakken – Kopi.jpg
Bergenulriken_–_Kopi.jpg

Ettersom jeg ikke fant toppen den første gangen, måtte det bli en tur til :-)

 

"Når ammetåka letter åpenbarer stakken seg" Gammelt ordtak fra Fyllingsdalen.

7 Fjell Ulriken Double IPA. Ølet er et overflødighetshorn av amerikansk humle, med innslag av både gran, sitrus og tropiske toner av pasjonsfrukt og fersken. Nytes best kald på toppen av Ulriken.

Bergenrundemanen_–_Kopi.jpg

7 Fjell Løvstakken Witbier. Medium orangebrun, disig. Krydret duft med innslag av nellik og koriander i tillegg til litt appelsin og grønne bananer. Nytes best i nærheten av Løvstakken etter at du har gått deg vill i et par timer i gjørme, sprutregn og tett tåke. 

Bergenvidden.jpg
Bergenaskøyfjellet – Kopi.jpg

7 Fjell Sjarlatan Fake IPA er et humlerikt øl med kraftig karakter av sitrus, gran og tropiske frukter som fersken og pasjonsfrukt. Nytes best i småpent vær på Askøyfjellet.

 

Jeg trodde dette var det 7nde fjellet men det viser seg at det var feil. Fjellet fikk fyken i 1982 og er utenfor det gode selskapet. Rundemanen har tatt over. Askøyværingen Dagfinn Lyngbø er rett og slett en sjarlatan. Jeg skulle hørt på The Donald, this is fake news :-)

Bergenvargveum.jpg

7 Fjell Avec Lot No 7F er en lys Ale. Smak av karamell, sjokolade, lær og cognac.
Lukt av mørke malttoner, mørk kobber farge.

Nytes best på Vidden mellom Fløyen

og Ulriken

Tok med meg Varg Veum for en siste fjelltur før møkkaværet kommer. Og hva passer bedre enn der det startet? Like fint vær også. Takk for nå Bergen. En utrolig fin by...... når det ikke regner :-)

Militæret

militæret.jpg

Litt sjø gjorde meg ingen verdens ting, og jeg nektet å komme inn fra akter vakt på vei tilbake fra Ekofiskfeltet, selv om åtte meter høye bølger slo over båten. Først da kvartermesteren var like blå i trynet som uniformen sin, gikk jeg inn igjen. Jeg var jo sikret med tau! Akkurat slik jeg hadde vært da jeg bodde i Romsdalsgata som treåring og ville leke med de store bilene i gata.

7-fjellsturen

7fjellsturen.jpg

Cathrine og jeg satte oss derfor et hårete mål: Hun skulle besøke meg i helga, og da skulle vi gjennomføre hele 7-fjellsturen på én dag. Vi håpet å rekke det før det ble for mørkt, for trass i all strålingen var jeg ikke blitt selvlysende.

Kaia og Johannes

Kaia, Johannes og paps.jpg

Torsdag 31. august kom Johannes til verden med keisersnitt. Jeg fikk klippe av navlestrengen. Kristine fikk bare så vidt se ham før hun måtte sys etter operasjonen. Den første tiden etter en fødsel kalles «den hellige timen», der barnet vanligvis legges tett inntil moren, hud mot hud. Denne gangen måtte mor vente, og Johannes fikk klare seg med faren sin. Jeg holdt den bittelille hånden hans, og verden sto helt stille natt til 31. august på Ullevål sykehus.

For en følelse! Det var en følelse jeg aldri kommer til å glemme, og som jeg ikke fikk oppleve igjen før jeg satt der nesten fire år senere med lille Kaia i fanget. Det finnes ingenting som ligner – ingenting som kan erstatte denne følelsen.

Pappa

pappa1 copy.jpg
pappa2 copy.jpg

Livet hans hadde vært beintøft helt siden han var fem år gammel og måtte løpe for livet med brannbomber regnende over seg. Åtte år etter dette rømte han hjemmefra fra en voldelig far som banket ham opp hver eneste dag, og han vokste opp i flere fosterhjem, der hverdagen ikke var stort bedre.

Oktoberfest 2018

Oktoberfest4.jpg
Oktoberfest6.jpg
Oktoberfest5_1254000.jpg

24. mars 2018 skulle jeg feire 50-årsdag. Planen var at dette skulle bli en mest mulig uforglemmelig kveld. Jeg hadde overlevd alvorlig sykdom og var klar til å feire resten av livet. Jeg hadde samlet min utvidede familie til «Oktoberfest» på grendehuset i Lausgarda. Sammen med Cathrine hadde jeg begynt planleggingen et halvt år i forveien. Tyske keramikkølkrus, oktoberfestdekorasjoner, duker, servietter, girlandere, plakater og vimpler … hele grendehuset så med ett ut som om vi hadde forflyttet oss til München. Ingenting ble spart på, og alt ble formidabelt overdrevet. Nøyaktig som jeg ville ha det.

New York 2018

Brooklyn Bridge copy.jpg

På hotellet hadde jeg planer om å lære alle sammen en låt fra Ace Frehleys selvtitulerte første soloalbum. Så skulle vi gå sammen fra Adams Street i Brooklyn og over Brooklyn Bridge, med Manhattan Skyline foran oss. Vi skulle synge så høyt at alle de gule taxiene på broen under stoppet opp. Med sola i øynene og vinden i ryggen skulle vi skru volumet opp til 11. One louder.